Annons

Annons

 


Recept

Glassbomb

320 kcal/portion

P

7%

F

51%

K

42%
Dela
Tweeta
Maila
Gilla (0)
8 portioner

Ingredienser

Kokossmul:
25 g hackad sötmandel
1½ dl kokosflingor
40 g mörk choklad

Glassmassa:
2 ägg
1¼ dl strösocker
½ tsk vaniljpulver
2 dl mellanmjölk
2½ dl mellangrädde

5 dl hallonsorbet

Till garnering: hallon och blåbär

Annons

Servera med: 250 g hallon och blåbär eller andra frukter och/eller bär.
Garnera med: tomtebloss eller isfackla

Gör så här

Den här bomben kräver glassmaskin om du vill göra glassen från början. Alternativt köper du 1½ liter vaniljglass, halvtinar den och rör ihop med kokossmulet.

Klä en rundbottnad skål invändigt med plastfolie och ställ den i frysen.
Rosta mandeln i torr stekpanna. Rör då och då så att den inte bränns vid. Rosta sedan kokosen i samma panna – det går fort, så rör runt hela tiden. Smält chokladen och blanda med mandel och kokos. Låt kallna helt, men se upp om du ställer den i kylen så att det inte blir en enda klump – rör i så fall då och då under kylning.

Annons

Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt. Rör ner mjölken och sjud sen smeten under kraftig vispning tills den tjocknar. Obs! Den får inte koka – då koagulerar äggen och smeten blir oanvändbar. Låt kallna helt, helst i kylskåp och rör sedan ner grädden. Kör i glassmaskin och rör ner kokosblandningen. Häll glassmassan i den frysta skålen och tryck ner en mindre form som du klätt utvändigt med plastfolie. Ställ in i frysen att stelna minst 1 timme.

Ta bort den inre skålen + plastfolien och fyll hålet med sorbet. Om det inte stämmer exakt med mängden kan du släta till ytan med det som blir över – glass eller sorbet. In i frysen igen och här kan den stå till 1 timme före servering. Låt den då mjukna i kylskåp innan den stjälps upp och plastfolien noggrant tas bort.

Dekorera med bär.
Glöm inte tomteblossen!

Psst: Extra festligt blir det med krispiga rullrån till.

Läs också

Bli först med att kommentera!
Kommentera

Annons

Laddar