Annons

Annons

 


Recept

Glassbomb

320 kcal/portion

P

7%

F

51%

K

42%
Dela
Tweeta
Maila
Gilla (0)
8 portioner

Ingredienser

Kokossmul:
25 g hackad sötmandel
1½ dl kokosflingor
40 g mörk choklad

Glassmassa:
2 ägg
1¼ dl strösocker
½ tsk vaniljpulver
2 dl mellanmjölk
2½ dl mellangrädde

5 dl hallonsorbet

Till garnering: hallon och blåbär

Servera med: 250 g hallon och blåbär eller andra frukter och/eller bär.
Garnera med: tomtebloss eller isfackla

Gör så här

Den här bomben kräver glassmaskin om du vill göra glassen från början. Alternativt köper du 1½ liter vaniljglass, halvtinar den och rör ihop med kokossmulet.

Klä en rundbottnad skål invändigt med plastfolie och ställ den i frysen.
Rosta mandeln i torr stekpanna. Rör då och då så att den inte bränns vid. Rosta sedan kokosen i samma panna – det går fort, så rör runt hela tiden. Smält chokladen och blanda med mandel och kokos. Låt kallna helt, men se upp om du ställer den i kylen så att det inte blir en enda klump – rör i så fall då och då under kylning.

Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt. Rör ner mjölken och sjud sen smeten under kraftig vispning tills den tjocknar. Obs! Den får inte koka – då koagulerar äggen och smeten blir oanvändbar. Låt kallna helt, helst i kylskåp och rör sedan ner grädden. Kör i glassmaskin och rör ner kokosblandningen. Häll glassmassan i den frysta skålen och tryck ner en mindre form som du klätt utvändigt med plastfolie. Ställ in i frysen att stelna minst 1 timme.

Ta bort den inre skålen + plastfolien och fyll hålet med sorbet. Om det inte stämmer exakt med mängden kan du släta till ytan med det som blir över – glass eller sorbet. In i frysen igen och här kan den stå till 1 timme före servering. Låt den då mjukna i kylskåp innan den stjälps upp och plastfolien noggrant tas bort.

Dekorera med bär.
Glöm inte tomteblossen!

Psst: Extra festligt blir det med krispiga rullrån till.

Läs också

Bli först med att kommentera!
Kommentera

Annons

Laddar